Jest w sokach, napojach, różnych wypiekach i oczywiście słodyczach. Można go znaleźć także w jogurtach owocowych, deserach mlecznych, a także w płatkach śniadaniowych i wielu innych produktach. Cukier – bo to o nim będzie dzisiaj mowa, jest niemal wszędzie, dlatego dość ciężko wyeliminować go z codziennej diety.
Słodycze kochają niemal wszyscy, a największymi łasuchami są osoby starsze, które często magazynują ciastka, cukierki, lizaki i inne łakocie dla swoich wnucząt. To niestety realny obraz tego, co dzieje się w dzisiejszym społeczeństwie. Niestety, bo przecież cukier potrafi wyrządzić naprawdę wiele niedobrego w organizmie człowieka. Organizacje zdrowia apelują.
Największy odsetek otyłych dzieci w Europie
Cukier jest odpowiedzialny za nadwagę, a Polska jest drugim państwem w europie, w którym jest największy odsetek otyłych dzieci. Dietetycy biją na alarm – pomimo ogólnej wiedzy na temat żywienia większość osób wciąż notorycznie spożywa wysoko przetworzone produkty, które obok zdrowej żywności nawet nie stały. Wiąże się to z nieustannie rosnącą liczbą osób otyłych i z nadwagą.
Nadmierna ilość spożywanego cukru, oprócz tego, że niekorzystnie wpływa na uzębienie, może wyrządzić wiele szkód wewnątrz organizmu. Nie są one widoczne gołym okiem, jednak sprawiają, że życie staje się znacznie cięższe.
To podstępny szkodnik, który:
- osłabia strukturę DNA,
- zaburza wchłanianie białek,
- powoduje glikację kolagenu – sprzyja przedwczesnemu starzeniu się,
- powoduje zakwaszenie organizmu,
- jest przyczyną osteoporozy w starszym wieku,
- powoduje wczesną otyłość,
- zwiększa ryzyko ciężkich chorób: cukrzycy, zwyrodnienia kręgosłupa, zawału i udaru, a nawet niektórych typów chorób nowotworowych.
Jak widać, cukier może być przyczyną ciężkich schorzeń. Aby uchronić się przed tym – niemal nieuniknionym – niebezpieczeństwem, warto zmniejszyć ilość cukru w diecie. Warto również wprowadzić do niej więcej zdrowszych produktów, np. owoców.
Dlaczego zamiast cukru warto jeść owoce?
Wbrew pozorom owoce również zawierają w sobie sporo cukru. Jest to jednak znacznie zdrowszy cukier niż ten, który znają wszyscy. Owoce są również źródłem wielu witamin i niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego – błonnika.
Zwyczajowa porcja owoców spożywanych regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ma korzystny wpływ na regulację ciśnienia tętniczego oraz jest ważnym elementem profilaktyki chorób wzroku.
Jak widać, owoce mają naprawdę niezwykły i niemal zbawienny wpływ na ludzki organizm. Niestety w Polsce spożywa się stosunkowo mało podobnych produktów, nie tylko ze względu na ich ceny, które w miesiącach zimowych osiągają zawrotne sumy. Na mniejsze spożywanie owoców wpływają również preferencje żywieniowe, a także kwestie zdrowotne – nie każdy jest w stanie regularnie spożywać owoce, między innymi ze względu na to, że po spożyciu mogą pojawić się różne reakcje alergiczne. Owoce, podobnie jak zioła, w nadmiernych ilościach mogą wywoływać alergie pokarmowe, dlatego część osób rezygnuje z nich w swojej diecie.
Jeżeli jednak nie występuje żadne ryzyko, czy to alergiczne, czy inne zagrażające życiu po spożyciu owoców, warto zastanowić się nad stopniowym wprowadzaniu ich do swojej diety. Na pewno nie wyrządzą szkody, a w zamian sprawią, że organizm będzie czuć się bardzo dobrze, zdrowo i będzie miał siłę do dalszego działania.